"Fucking Strong Coffee" bonen Kenya
De favoriete editie bij fans: licht en fruitig, met een verrassend volle body. Aangename citrusvruchten en een chocolade-achtige afdronk - zoveel balans dat een koorddanser zou blozen. Lees meer
Dit specifieke lot van de Sakami Coffee-export voor 2022 is afkomstig van Dr. Rosebella Langat van Chepsangor Coffee, in de glooiende heuvels van Nandi County in West-Kenia (in de buurt van Mount Elgon). Bij Chepsangor volgen ze een zero-till-methode bij het planten van zaailingen; koffiebomen groeien in de schaduw van inheemse bomen en de omtrek van de nabijgelegen rivier wordt beschermd door een 10 meter lange rand van natuurlijke vegetatie. Op alle boerderijen zijn bijenkorven geïnstalleerd en de bodemgezondheid wordt jaarlijks getest en beschermd met organisch bladmateriaal en mest.
Deze bonen zijn een mix van de variëteiten Batian en Ruiri 11 en hebben een volledig gewassen AA-profiel. Vrouwen selecteren de roodrijpe kersen tijdens de oogst zorgvuldig voor verwerking en sorteren de schillen tot in de perfectie terwijl ze in de zon drogen.
Goodbeans heeft deze editie geroosterd om karakteristiek ‘Keniaans’ te zijn: een helder, expressief fruitig profiel. Mooi als lichte filterkoffie en heerlijk om koel te drinken op een warme zomerdag.
De producent Sakami Koffie
De geschiedenis van Sakami koffie gaat eigenlijk over geduld. Hoewel Kenia een reputatie heeft opgebouwd voor het produceren van een aantal van de beste kwaliteit koffiespecialiteiten ter wereld, is het land ook notoir ontransparant: het zit vast in een verouderd systeem dat lagen van tussenpersonen ten goede komt, in tegenstelling tot hardwerkende boeren. Goodbeans' importeur, This Side Up, heeft zeven jaar gewacht om de juiste Keniaanse producent te vinden die dit systeem kon omzeilen en echte waarde kon bieden aan de mensen in het veld. Enter: Gloria Gummerus.
Gloria verliet haar leven als schoonheidsspecialiste om terug te verhuizen naar haar geboorteplaats en zich aan koffie te wijden. In 2004 kocht ze samen met haar Finse echtgenoot Jarmo een stuk grond op de berg Elgon en noemde het Sakami. Daarmee begon ze aan een reis om de welvaart terug te brengen naar de regio, een ambitieus agro-bosbouwsysteem te voeden en omliggende boeren toegang te geven tot (en uiteindelijk omzeilen) een goed bewaakte, koloniale koffie-exportmarkt. This Side Up – in samenwerking met Stean Fasol – ging in 2021 een partnerschap met haar aan om direct verhandelde, volledig onafhankelijke koffie naar Amsterdam te brengen. Goodbeans maakt met trots deel uit van die allereerste import van 100 zakken en brachten dat najaar een kleine, heerlijke partij van haar bonen uit.
Om de relatie te laten groeien, moest Gloria haar exportvolume vergroten. Ze ging op zoek naar gelijkgestemde vrouwen in de omgeving die haar passie voor duurzaam geteelde koffie en hun drang naar onafhankelijkheid deelden. Het resultaat: een groep van vijf vooruitstrevende vrouwelijke boeren die zich hebben verenigd om hun koffie te produceren en te verkopen onder de naam Sakami. Eén daarvan is dr. Rosebella Langat, die Chepsangor Coffee in Nandi oprichtte, waar ze prachtige koffie produceerde in de glooiende heuvels rond haar geboortestad en een geïnspireerde groep lokale vrouwelijke boeren ondersteunde.