"Fucking Strong Coffee" bonen Nicaragua
Deze koffiebonen hebben het aroma van zachte chocolade, een brutaal stukje rode bes en wat zoete karameltonen. Gemakkelijke sipper! Lees meer
Een uitgebalanceerde micromix van de vijf familielandgoederen van Rene en René Paguaga in de bergen van Noord-Nicaragua.
Deze bonen zijn afkomstig van vijf kleine, middelhoge familielandgoederen in Nueva Segovia en Jinotega. Na de oogst worden de kersen met de hand geplukt, gemeten en zonder water ontpulpt. Kort daarna fermenteren ze 15 tot 36 uur in tanks. Na het volledig wassen worden ze naar de centrale droogmolen van Paguaga, Santa Lucila genaamd, gestuurd, waar ze worden gedroogd tot een luchtvochtigheid van 11%, gesorteerd op smaakprofiel en verpakt.
De importpartners van Goodbeans, This Side Up, hebben een op maat gemaakte mix in kleine batches bedacht die ze precies tot de goede plek roosteren: de smaak van zachte chocolade. Een Zuid-Amerikaans liefdesliedje eigenlijk. Zet het als een lichte espresso op het fornuis of als een uitgebalanceerd filter. Hermosa.
Producent: de familie Paguaga
De familie Paguaga bestaat uit koffieproducenten van de derde generatie die onvermoeibaar hebben gewerkt om van hun afhankelijkheid van ‘Big Coffee’ af te komen en onafhankelijk te worden. De kwaliteit van hun opbrengsten is drastisch verbeterd en ze zijn schitterende voorbeelden geworden van de mogelijkheid voor ‘old school’ kleine boeren om over te stappen naar de meer lucratieve, transparante wereld van de gespecialiseerde productie.
Ze zijn inmiddels in de negentig en runnen vijf koffieplantages in deze regio en zijn erin geslaagd de bergtoppen van hun eigendommen te beschermen als officieel natuurreservaat.
Rina en René streven ernaar om van hun landgoederen een model te maken dat lokale boeren kunnen volgen door systemen voor bodemanalyse en strenge voedingsplannen voor gewassen op te zetten en te delen. Hun centrale droogmolen, Santa Lucila, is een verzamel- en kennisuitwisselingspunt voor veel lokale boeren.