Een verbazingwekkende smaak met een milde hitte en sterke citrusnoten, die een licht tintelend en warm gevoel veroorzaken. Biologisch geoogst in Nepal. Lees meer
De Timur Szechuan van Mill & Mortar is een nauw verwante variant van de roodachtige Chinese Szechuan/Sichuan peper of de groene Japanse Sansho peper. Het heeft een frisse citrus smaak met een milde hitte en wordt ook wel citrus of grapefruit peper genoemd. Wanneer hij wordt geconsumeerd, geeft hij een uiterst verslavend tintelend, warm gevoel in de mond. Wordt gebruikt in klassieke Chinese, Japanse en Nepalese gerechten, maar wordt ook snel overgenomen door andere keukens vanwege zijn verbazingwekkende smaakeigenschappen.
Mill & Mortar heeft lang gezocht naar een biologische versie van Szechuan pepper en is hierin geslaagd. De reis was echter lang en net zo doornig als de takken van de Szechuanboom. De Timur Szechuan is afkomstig uit Nepal, waar de doornige struiken groeien in de ongerepte Himalaya op een hoogte van meer dan 2000 meter, soms tot wel 10 meter.
De kleine capsules van de bessen openen zich wanneer ze rijp zijn. De peper wordt dan met de hand geplukt door bergboeren. De peper wordt langs kleine paadjes de berg af vervoerd om te worden gespoeld, gedroogd en met de hand gesorteerd. Het sorteerproces voor deze peper - en de meeste andere specerijen - is cruciaal en bestaat uit drie stappen: Eerst worden de stengel en ander plantaardig materiaal verwijderd, waarna het omhulsel van de zaden wordt gescheiden van de kleine zwarte peperkorrels binnenin. Ten slotte worden de rijpste peperkorrels gesorteerd op kleur.
De capsules zijn bruin van binnen en licht van binnen. De Chinese versie heeft een meer roodachtige kleur, terwijl de Japanse typisch groen is.
Szechuanpeper kan worden gemalen, gestampt in een vijzel, of gehakt voor gebruik.
Timur Szechuan peper is een uitstekende toevoeging aan sauzen en marinades, of als korst op vlees, gemengd met andere specerijen en verse/gedroogde kruiden, sojasaus, honing, en zout. Gebruik Szechuanpeper bij de bereiding van een saus voor kippenvleugels of een warme salade van groene bonen - of meng het gewoon door uw hamburgervlees. De smaakvolle bessen voegen zuurheid en warmte toe aan chutneys en ingemaakte of gefermenteerde groenten.
Kung Pao Chicken is een klassiek gerecht uit de provincie Sichuan in het zuidwesten van China. De Szechuan pepers zijn bijna kenmerkend voor dit gerecht. Houd er echter rekening mee dat deze Kung Pao Chicken ongelooflijk verslavend schijnt te zijn door de perfecte combinatie van zoutheid, pikantheid, zoetheid en knapperigheid.
Natuurlijk kunnen de heerlijke bessen in veel meer dan alleen de Aziatische keuken worden gebruikt. Probeer ze eens toe te voegen aan cocktails voor een vleugje extra frisheid en warmte, op crackers met kaas - of zelfs in een chocolademousse!
Mill & Mortar levert kruiden van hoge kwaliteit die komen vanuit alle uithoeken van de wereld. Ze leveren enkel organische, fair trade en opspoorbare producten. De boeren die samenwerken met Mill & Mortar werken volgens oude tradities en dragen zorg voor hun grond. Alle kruiden worden met de hand geoogst en met de hand gesorteerd.
Mill & Mortar heeft vooral organische producten in het gamma. Kruiden die worden gestimuleerd door artificiële remedies om sneller te groeien, smaken nooit zo lekker als kruiden die de tijd hebben gehad om volledig volwassen te worden. Er wordt enkel een niet-organisch product in stock genomen wanneer er geen organische variant bestaat, zoals hun gerookte ‘hot pepper’.
Begin alvast te experimenteren met je nieuwe kruidenmengeling, bon appétit!
Materiaal | Biologische Timoet Peper (Szechuan variant) |
Afmetingen | 30 gram |
Respect voor mens, natuur en milieu | kruidenmix
land van herkomst: Nepal |
Onderhoudsvoorschriften | luchtdicht bewaren in donkere, droge ruimte |