Tapijten tactiek: hoe leg je een tapijt bij je sofa
In deze blog leggen we je graag stap voor stap uit hoe je je tapijt legt bij je sofa om een harmonieus en visueel aantrekkelijk geheel te creëren.
Het eerste werk? Meten! Want meten is weten. Hoe groot is je sofa en de ruimte waar je het vloerkleed wenst te leggen, dit zijn al twee belangrijke parameters bij het kiezen van de grootte van je kleed.
1. Rechthoekige tapijten
Een rechthoekig tapijt is nog altijd de meest populaire vorm. Logisch, een rechthoekig tapijt volgt de rechte lijnen van de ruimte en van je zetel, hierdoor is het een logische en tijdloze keuze.
1.1 The Hugger
Deze optie wordt tegenwoordig wat minder gekozen, maar was vroeger immens populair. Je snapt meteen waarom, hoewel deze opstelling wat klassieker is, creëert 'The Hugger' gezelligheid als geen ander. Bij deze plaatsing leg je het tapijt volledig onder je sofa zodat alle poten erop rusten, andere meubels die connectie hebben met je zetel horen hier ook op het tapijt. Het vloerkleed omarmt de zithoek als het ware. Om het geheel niet te 'zwaar' te maken schuiven we idealiter de zitbank minimum 10 cm van de muur en hou je 20 cm tapijt over aan beide uiteinden van je sofa.
Je bakent je volledige zithoek als het ware af door middel van je tapijt, dit is ideaal voor grotere woningen of woningen met een open vloerplan. Zo schep je toch wat knusheid in de grote, open ruimte. Heb je echt héél veel plaats? Durf gerust gaan voor een atypische opstelling en plaats de sofa niet persé met zijn rug tegen de muur, maar waarom niet eens laten schitteren centraal in de ruimte?
- tapijt links: Gute wollen tapijt black&white - Layered
- tapijt rechts: Birch wollen tapijt - Layered
Hiervoor heb je natuurlijk wel een mastodont van een vloerkleed nodig. Dit valt meestal uit de standaard formaten waardoor je je tapijt op maat zult moeten laten maken. Helemaal verliefd geworden op een tapijt op onze webshop maar zit je maat er niet bij? Niet getreurd, de meeste tapijtenmerken maken ze ook op maat.
- tapijt links: Artisan bone white tapijt - Layered
- tapijt rechts: Evelina Kroon Ochre Fields tapijt - Layered
Ben je helemaal gek op de groovy interieurstijl van de jaren '70? Neem een lekker oversized tapijt met shaggy look in donkere kleuren en creëer de illusie van een zitput. Deze conversation pits waren razend populair tussen de jaren '60 en '70, de verzonken woonkamers waren bedoeld om het samenzijn nog behaaglijker te maken en het gevoel van kamperen na te bootsen. Echt eentje voor de retro lovers!
1.2 The Balancer
Eén van de meest gekozen opties. Bij deze opstelling kies je voor een tapijt dat net iets groter is dan je sofa. Je schuift je carpet 1/3 onder je zetel en zorgt ervoor dat er 20 tot 30 cm zichtbaar is aan beide uiteinden.
'The Balancer' is de hedendaagse versie van 'The Hugger', de opstelling zorgt eveneens voor connectie maar geeft een meer ruimtelijke indruk. Momenteel is deze opstelling van je tapijt het populairste. Meer en meer huizen beschikken over een open vloerplan, waardoor de nood ontstaat om gezellige 'eilandjes' in de ruimte te scheppen.
- Foto links: Natura tapijt - Bolia
- Foto rechts: Teddy tapijt - Fest Amsterdam
The Balancer is niet zo overweldigend als de voorgaande opstelling en met nog genoeg ademruimte langs je zitmeubel om het luchtige gevoel te benadrukken.
- tapijt links:Steppe tapijt beige - Lorena Canals
- tapijt rechts: Lilly tapijt claret red - Layered
1.3 The Center of Attention
Hier kies je voor een tapijt dat kleiner is dan je zetel en centraal ligt. Zorg dat je niet te klein gaat, anders lijkt je tapijt verloren in de ruimte en het geheel wordt rommelig. Het sleutelwoord is balans, meet je zetel op en ga voor een tapijt dat ongeveer 40 cm minder breed is, zo hanteer je terug de regel van 20 cm aan de uiteindes.
Deze tapijt-zetel combo is perfect voor kleinere ruimtes. Stel dat je eettafel vlak naast de sofa staat, zorg dan voor voldoende plaats hiertussen. Het vloerkleed mag niet grenzen aan de eettafelpoten, hierdoor creëer je een benauwd gevoel.
The Center of Attention laat iets meer van je vloer zien, maar het tapijt blijft de blikvanger. Met deze manier kan je een stuk gewaagder te werk gaan, opteer hier gerust voor een vloerkleed met sprekende kleuren of opvallende patronen. Hier worden je voetjes ook steeds zachtjes opgevangen door het tapijt.
- tapijt links: Johanna tapijt sage green
- tapijt rechts: Berber tapijt oranje/roze - HK Living
1.4 The side stepper
Dit is een eerder atypische manier om je tapijt te leggen, maar we houden van een hoekje af en dit is precies wat hier de bedoeling is.
Het tapijt ligt aan de ene zijde onder de zetel, terwijl het aan de andere zijde een stuk buiten de zetelcontouren komt. Dit is heel mooi als je met een open einde module werkt in je sofa, het open einde lijkt verder te vloeien door middel van het tapijt.
'The Sidestepper' is de uitgelezen move als je optisch je ruimte wil vergroten aan één zijde, terwijl je in de andere zijde een gezellige zithoek maakt. Deze asymmetrische manier van je vloerkleed leggen creëert ook mogelijkheden om te spelen met de opstelling van je salontafels en/of fauteuil(s).
- Tapijt boven: Funo tapijt - Bolia
- Tapijt onder: Dunes tapijt - Ethnicraft
1.5 The Floater
'The Floater' spreekt voor zich, je legt het tapijt gewoon los vóór je sofa. Het onderstel van je sofa staat niet op het tapijt en er is dus geen connectie, het tapijt dobbert wat tussen je zetel en fauteuil. The Floater manier was vroeger een big no no maar wordt steeds populairder.
Deze legwijze wordt vaak toegepast bij kleinere zitbanken (2 tot 3 zit), de grootte van het vloerkleed wordt afgestemd op de breedte van je sofa, ga even breed of wat breder, maar vooral niet te klein!
- Nomad Kilim tapijt - Ethnicraft
The Floater is evengoed geschikt als je kiest voor een sprekend tapijt met felle kleuren of opvallende patronen. Te groot wordt in dit geval vaak overheersend.
Het omgekeerde geldt ook, heb je een heelspeciale vintage vloer die je niet wil bedekken, maar verlang je toch naar een tapijt voor de gezelligheid en warme voetjes? De Floater is er eentje voor jou!
2. Ronde tapijten
Een zetel heeft over het algemeen een rechthoekige vorm, hierdoor kiezen mensen automatisch ook voor een rechthoekig tapijt. Maar loop jij niet in het gareel en spring je er graag uit met je interieur? Breek met de traditie en de rechte lijnen van je woning en ga voor een rond of organisch tapijt.
Bij een open vloerplan wordt de zithoek hierdoor een knus eilandje, dat uitnodigt om te nestelen. Bij kleinere woningen creëert een rond tapijt net de illusie van ruimte, het leidt af van de hoeken en kantjes en verzacht het geheel.
- Neo tapijt - Fest Amsterdam
3. Organische tapijten
Organische tapijten hebben hetzelfde effect als ronde tapijten, het maakt je leefruimte vloeiend en gezellig, maar hier kan je nog iets creatiever te werk gaan. In de afbeelding zie je slechts 1 voorbeeld hoe organische tapijten mooi rusten onder een zitbank.
Bij natuurlijk gevormde tapijten bestaan er niet echt regels, de vorm kan heel wat verschillen van tapijt tot tapijt. Volg dus gerust je eigen creativiteit en bijzondere denkwijze, organische tapijten zijn er voor de durvers die nood hebben aan iets anders! Organische tapijten onderstrepen dan ook mooi je eigen karakter en persoonlijkheid.
- tapijt links: Zen tapijt Shaped - Bolia
- tapijt rechts: Zen tapijt Split - Bolia
Speels gevormde vloerkleden zijn niet enkel een oplossing voor de alternatievelingen, het is ook de ideale oplossing voor vreemd ingedeelde ruimtes, net omdat je het tapijt zo flexibel kan plaatsen.
Zie je door de bomen het bos niet meer en ben je bang om de verkeerde keuze te maken? We helpen je graag met je keuze, alle advies in de winkel is gratis. Neem dus gerust foto's en afmetingen mee van je leefruimte en we zoeken samen naar het ideale tapijt voor jou en jouw ruimte.
TIP: Blijf je twijfelen over de afmetingen? Experimenteer met schildertape, plak de grootte van je tapijt af, zo kan je je al visueel voorstellen wat de impact zal zijn van je vloerkleed.
Geschreven door Kim Roman op 10/11/23